20220224 29343Donderdag 24 februari gaf burgemeester Michel Bezuijen het startsein voor de campagne tegen (steek)wapenbezit onder jongeren: YouChoose! In deze campagne worden jongeren gemotiveerd zich te richten op hun talenten en skills, in plaats van het dragen van wapens.

De campagne stelt jongeren tussen de 12 en 23 jaar voor een keuze; Wil jij indruk maken bij je vrienden door een mes te dragen? Of wil je respect krijgen voor je skills. YouChoose! Door de nadruk op talent worden jongeren geprikkeld om zich in te spannen, verder te leren en zelf initiatieven te ontwikkelen.

 

20220224 29331Toenemend wapenbezit bij jongeren

In de gemeente Zoetermeer hebben meerdere ernstige incidenten plaatsgevonden, voor de gemeente Zoetermeer aanleiding om in actie te komen. De toename van (steek)wapenbezit onder jongeren is een landelijke trend. Scholen maken zich zorgen omdat wapenbezit en geweld toeneemt. Ouders zijn daarnaast vaak niet op de hoogte van het feit dat hun kind een steekwapen op zak heeft.
Ambassadeur Raffaelito: “Ik geef voetbaltraining en laatst vroeg een vader aan me of ik extra op zijn zoon wilde letten. Hij was bang dat de jongen met foute vriendjes de verkeerde kant op zou gaan. Ik vind het heel fijn dat ik daar dan aan kan bijdragen. Door zo’n jongen te stimuleren om lekker te voetballen, houdt hij zich niet bezig met rottigheid.”

Burgemeester Michel Bezuijen: “Het is een zorgelijke ontwikkeling dat het dragen van mes onder sommige jongeren normaal gevonden wordt. Het dragen van een wapen is niet normaal en mogen we ook nooit normaal gaan vinden. Daar zet de gemeente zich samen met veel veiligheidspartners en scholen in de stad voor in. We richten ons daarbij op jongeren en ook op hun ouders of verzorgers.”


Zoetermeerse ambassadeurs

20220224 29331De campagne is vooral op social media te zien. Op verschillende plaatsen in de stad wordt een QR-code op een tegel geplaatst. Wanneer jongeren deze QR-code scannen krijgen ze onder meer Zoetermeerse ambassadeurs te zien waaronder de bekende artiest McChaos. De ambassadeurs, Maarten, Kevin, Raffaelito en Demi, zijn alle vier Zoetermeerders en zijn gevraagd om zich in te zetten tegen wapengebruik onder jongeren.
Demi: “Gelukkig heb ik er zelf nooit mee te maken gehad, maar in mijn omgeving heb ik wel een keer een mishandeling gezien, wat diepe indruk op mij maakte. Ik hoop dat deze campagne eraan kan bijdragen dat jongeren dat nooit hoeven mee te maken!”
Daarnaast is er online een activiteitenkalender te vinden waarop jongeren kunnen zien welke activiteiten er plaatsvinden in Zoetermeer.

 

Show your skills

Via deze ambassadeurs en de overige campagne uitingen worden jongeren uit Zoetermeer opgeroepen om hun talent te delen door een video van zichzelf te maken waarin ze hun skill tonen. Wanneer ze de video naar het Instagram account @youchoose.zoetermeer sturen maken ze kans op een prijs, bijvoorbeeld een voetbalclinic en kaartjes voor Afrobros. Op deze manier worden jongeren actief betrokken bij de campagne.
De jongeren kunnen elke skill kiezen die ze willen, van voetbal tot zang en dans of een schilderij.
Meer informatie over deze campagne staat op www.youchoose.nl/zoetermeer

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-