StopHet JIP (Jongeren Informatie Punt) helpt jongeren in Zoetermeer met allerlei soorten vragen. Van seksualiteit tot huisvesting en studie – geen vraag is te gek! Op Zoetermeer Actief geeft het JIP een keer in de maand een handige JIP TIP. Deze maand: Grensoverschrijdend gedrag.

Het was de laatste maanden bijna dagelijks in het nieuws: ‘grensoverschrijdend gedrag’. Maar wat is dit nu eigenlijk? Hoe weet je dat iemand over jouw grenzen gaat? En wat kun je doen als je vragen hebt?

Je spreekt van grensoverschrijdend gedrag als iemand over jouw grenzen heen gaat. Dit kan gaan over pesten, intimidatie, manipulatie of iemand die jou aanraakt op jouw lichaam zonder jouw toestemming. Grensoverschrijdend gedrag is soms heel duidelijk, bijvoorbeeld wanneer iemand doorgaat terwijl jij ‘nee’ zegt of dwingt met geweld. Soms gebeurt het subtieler, bijvoorbeeld wanneer iemand jou overhaalt om iets te doen wat je eigenlijk niet wilt, of als je het gevoel hebt dat iemand meer te zeggen heeft over de situatie dan jijzelf.

Grensoverschrijdend gedrag is niet oké. Voelt het voor jou niet goed, dan is het niet goed. De ander moet altijd bij jou checken of jij iets wel of niet wilt, en stoppen als jij je grenzen aangeeft. Is er iemand over jouw grenzen gegaan, of twijfel je hierover? Doe de check op: www.sense.info/nl/over-je-grens

Misschien heb je een vervelende situatie meegemaakt. Of misschien besef je nog niet helemaal wat jou is overkomen, ben je er verdrietig over of weet je niet hoe je uit de situatie moet stappen? Geef jezelf niet de schuld als iemand over jouw grenzen is gegaan. De fout ligt bij degene die het doet!

Een eerste stap zetten kan moeilijk zijn. Misschien ben je bang voor de reactie van anderen. Geef jezelf wat tijd en deel jouw nare ervaring met mensen die jij vertrouwt. Bijvoorbeeld een vriend of vriendin, je ouders of iemand van school. Het lucht vaak op om er met iemand over te praten. Samen kunnen jullie kijken naar wat je wil en kan doen.

Vind je het niet fijn of lastig om te praten met iemand die je kent? Of wil je weten hoe je om kunt gaan met negatieve reacties uit je omgeving? Kom dan naar het JIP, wij denken graag met jou mee.

 

Check www.jiphaaglanden.nl  voor meer informatie.

Wil je meer weten over grensoverschrijdend gedrag? Kijk dan eens op:

https://www.nji.nl/grensoverschrijdend-gedrag

https://sense.info/nl/over-je-grens

https://rutgers.nl/themas/seksueel-geweld/

 

Heb je vragen over jouw rechten bij grensoverschrijdend gedrag? Stel jouw vragen aan de kinder- en jongerenombudsman. Heb je nog andere vragen? Bijvoorbeeld over social media, school, studie, wonen, seksualiteit of zorgen voor jezelf? Bel, app, mail of kom gerust langs het JIP.

Jip Zoetermeer: Stadhuis Forum, Stadhuisplein 1

Telefoon: 070 205 3500

Email: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-