schaakIn deze serie belichten we spannende momenten uit de schaakgeschiedenis. Leuk om na te spelen, maar altijd interessant om van te leren! Deze rubriek in samenwerking met Bram Doeves is voor alle denksportliefhebbers uit Zoetermeer. Deze week: Noteboom 2022 voor IM Thomas Beerdsen

 

Na een jaar overgeslagen te hebben, was het Noteboomtoernooi van LSG te Leiden eind februari 2022 gelukkig weer terug. Het is op enigszins rustige wijze opnieuw begonnen met 26 vierkampen van 104 schakers die drie partijen speelden. In 2016 waren er nog 270 deelnemers die in drie groepen 6 partijen per persoon speelden. De topfavorieten van de hoogste vierkamp waren IM Arthur Pijpers van LSG en IM Thomas Beerdsen van AMEVO Apeldoorn. Beiden spelen met hun teams in de Meesterklasse van de KNSB en vooral Apeldoorn heeft nog kans op het landskampioenschap. In de eerste vierkampronde wonnen beide favorieten hun partij: Arthur Pijpers won van Roger Labruyere, nadat Roger een kans op een beter resultaat had laten liggen (zie flits). Thomas Beerdsen won van Onno Elgersma. Pas in de tijdnoodfase wist Thomas twee pionnen buit te maken wat de doorslag gaf. In de tweede ronde won Thomas Beerdsen ook van Roger Labruyere met een prachtig opgezette slotaanval (flits). Ook Arthur Pijpers kreeg nog een kans tegen Onno Elgersma in de tijdnoodfase, maar het lukte hem niet om met zijn opgerukte pionnen de promotielijn te bereiken, remise. In de slotronde stond Thomas Beerdsen voortdurend ietsje beter tegen Arthur Pijpers zonder echt aan te dringen, remise was de logische uitkomst. De eindstand in de hoogste vierkamp werd: 1. IM Thomas Beerdsen 2,5/3; 2. IM Arthur Pijpers 2/3; 3. Onno Elgersma 1,5/3 en 4. Roger Labruyere 0/3.

KNSB-ronde 7 dd 12-3-22

In de Meesterklasse blijft Charlois-Europoort koploper met 12/6 na winst op HMC Den Bosch met 5,5-4,5. AMEVO Apeldoorn won van LSG IntelliMagic met 5,5-4,5 en blijft ook kanshebber op de landstitel met 11/6. In klasse 3E blijft Promotie Zoetermeer koploper met 10/6, na een eerste nederlaag te hebben geleden van 5-3 tegen Schaakhuis Den Haag. De hoge ratings aan de eerste vijf borden van Promotie werden op 2,5-2,5 gehouden, en aan de drie staartborden kwam daar nog slechts een half punt bij. Concurrent Leiderdorp greep zijn kans, won met 4,5-3,5 van DSC Delft 2. Leiderdorp is nu Promotie gezelschap komen houden met 10/6, met slechts een half puntje minder aan bordpunten. Botwinnik Zoetermeer blijft uitstekend presteren, won nu weer van De Amstel met 4,5-3,5, en staat samen met Schaakhuis fraai gedeeld derde met 8/6.

 

                              Na Pc5                                                   na hxg5
Pijpers Noteboom 22 Beerdsen Noteboom22

 

IM Arthur Pijpers – Roger Labruyere 1-0. De witte pionnengolf zorgt voor lopervangst : … Le7; Pd7+ Ke8; d6! Txc6; Txe7+ (lopervangst) Kd8; Txf7 Txd6; Pc5 Td5; Pe6+ Kc8; Txg7 en een zet later 1-0.

Roger Labruyere – IM Thomas Beerdsen 0-1. Thomas zet fraaie slotaanval in: … fxg2!; Df2+ Ke8; Pe4 Th1+; Kxg2 Dxe4+ en 0-1 wegens onvermijdbare materiaalwinst.  

Bram Doeves (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.)

-advertenties-

-goede doel-