20201002burg zmUit de misdrijfcijfers over 2021 blijkt dat de High Impact Crimes, zoals woninginbraak, geweld en straatroof gedaald zijn. Voor het tweede jaar op rij daalt het totaal aantal misdrijven, het totaal aantal in 2020 kwam op 5.628, afgelopen jaar was dit 5.326, een daling van 5%.

Alleen bij de High Impact Crime geweld was een lichte stijging te zien, van 3%. Het aantal woninginbraken daalde van 186 naar 130 (30%). Overlastmeldingen, burenruzie, geluidsoverlast, overlast jeugd en overlast door personen, steeg in 2020 nog, maar vorig jaar zijn alle vier de categorieën de aantallen ten opzichte van 2020 gedaald. Burgemeester Bezuijen: “Dit is opmerkelijk, in het licht van de coronacrisis.” Verwacht werd juist omdat mensen meer thuis waren, er ook meer overlast zou zijn.

Het aantal meldingen van personen met verward gedrag vertoont al jaren een stijgende lijn, ook dit jaar weer. Het aantal is gestegen van 707 naar 892: een stijging met 26%.

 

Bezetting politie

Het lukt de Zoetermeerse politie nog niet om op volle sterkte te komen. De formatie voor gebiedsgebonden politie (het ‘blauw op straat’) is voor het basisteam Zoetermeer 123 fte. Eén fte is hierbij een volle werkweek. De daadwerkelijke bezetting van de gebiedsgebonden politie is echter maar 103 fte. Eén van de oorzaken is de krapte op de arbeidsmarkt.
Burgemeester Bezuijen: “In het eerstvolgende Regionaal Bestuurlijk Overleg (het RBO, dat bestaat uit alle burgemeesters, de hoofdofficier van justitie en de politiechef van de eenheid Den Haag) kaart ik de problematiek van de politiecapaciteit en de communicatie daarover, aan. Inmiddels heb ik mijn zorgen over de bezetting én mijn ongenoegen over het in eerste instantie niet verstrekken van de bezettingscijfers op basisteamniveau3, al wel gedeeld met het dagelijks bestuur van het RBO, het districtscollege en met de lokale driehoek. De zorgen en mijn ongenoegen worden breed gedeeld.”

-advertenties-

-goede doel-