Burgemeester Bezuijen wil zo snel mogelijk de Zoetermeerse boa’s weer uitrusten met een korte wapenstok. De pilot waar Zoetermeer aan mee deed, is nu afgelopen en de boa’s moesten de wapenstok weer inleveren. Zij voelen zich echter veel veiliger mét wapenstok.

Gemeente Zoetermeer Boa30Buitengewoon Opsporingsambtenaren (kortweg: boa’s) krijgen steeds meer taken, zij pakken taken op van de politie die daar door capaciteitsgebrek niet aan toekomt. Ook maken boa’s steeds vaker onderdeel uit van gespecialiseerde aanpakken zoals de aanpak van overlastgevende jeugd, ondermijnende criminaliteit en wijkzorg. Het handhaven van de openbare orde blijft een exclusieve taak van de politie, maar de boa’s worden steeds breder ingezet en krijgen ook vaker te maken met agressie en geweld. Op 1 juli liep de pilot af en moesten de boa's hun wapenstok weer inleveren.

Burgemeester Bezuijen moet bij de aanvraag voor geweldsmiddelen voor boa’s de steun hebben van het lokale gezag, het lokale driehoeksoverleg, dat bestaat uit de gebiedsofficier van justitie, de burgemeester en de teamchef van politie.

De gebiedsofficier van justitie en de teamchef van politie hebben aarzelingen om de boa’s voortaan uit te rusten met een korte wapenstok. Zij vinden het een bezwaar dat er geen feitelijke gegevens, zoals geweldsincidenten waarbij boa’s zijn betrokken, beschikbaar zijn. De burgemeester daarentegen, wil de boa’s wel met een korte wapenstok uitrusten en gaat alsnog de aanvraag doen bij het ministerie.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-