boterspaan1Museum De Voorde heeft, naast de vaste tentoonstellingen Stoer en Respect!, ook een grote collectie Populair Design en Zoetermeers Erfgoed. In deze serie besteden we aandacht aan het Zoetermeers Erfgoed, met hele bijzondere stukken uit de geschiedenis van onze stad. Dit keer de Boterspaan uit 'Boterdorp Zoetermeer'.

Zoetermeer was een eeuw geleden een echt boterdorp, tussen 1850 en 1950 waren er op z'n minst vijftig boterboeren in het dorp Zoetermeer-Zegwaart.  Margarinefabrikant Brinkers en de Zoetermeerse firma Van der Spek zetten Zoetermeer op de kaart als boterdorp. Andere boterboeren waren:  Van der Tang, Gebroeders Jansen, Van der Goes, Gerrit Roos, Verheul en Van Puffelen. 

Zoetermeer bracht kunstboter oftewel margarine op de markt rondom 1869. Er was in Nederland veel vraag naar de margarine boter. Omstreeks 1870 was Nederland het grootste exportland in boter. Zoetermeerder Bernardus Brinker zorgde ervoor dat Margarinefabrikant Brinkers zich vestigde in de stad. Dit begon met een winkeltje in de Dorpsstraat, maar breidde uit naar een pakhuis en verwerkingsruimte in 't Huis te Palensteyn, 'Huize Akkerlust' aan de Vlamingstraat en als laatst de overname van de melkinnamehal Noordam. Na de Tweede Wereldoorlog nam de vraag van Brinkers margarine toe. Brinkers Fabrieken was één van de Zoetermeerse bedrijven die onze economie weer op gang hielp.

boterspaan2

Boterspaan

De houten boterspaan werd gebruikt om de boter mee uit de boterpot te halen.  Door de ribbeltjes op de boterspaan kon men de boter mooi laten opkrullen. Deze boterspanen uit de collectie van het museum zijn uit de achttiende eeuw.



De tentoonstellingen STOER: Spierballen, stiletto’s en superhelden en RESPECT! gaan door in de zomervakantie. Tot en met 31 juli kan er in de tentoonstelling STOER nog op stiletto’s gelopen worden op de catwalk en een stoere selfie op de motor gemaakt worden. Daarna wordt er ruimte gemaakt voor een nieuwe expositie. De tentoonstelling ‘Respect! Perspectieven in de hedendaagse Kunst’ presenteert diverse kunstwerken van 18 gerenommeerde en upcoming kunstenaars. De kunstwerken laten een brede variatie aan actuele en inhoudelijke boodschappen zien. Wat alle kunstwerken verbindt, is de boodschap ‘respect tonen’. Deze tentoonstelling is nog te bezoeken tot en met 4 september.

De collectie Populair Design is in het museum te zien in het Open Depot, waar alledaagse voorwerpen uit het dagelijkse leven van Nederlanders is te zien. 

Kijk voor meer info op: https://museumdevoorde.nl/te-zien/

-advertenties-

-goede doel-