15-5-2019_51Het COA heeft een verzoek ingediend bij de gemeente Zoetermeer om de noodopvang voor asielzoekers in de Zoetermeerse gevangenis te verlengen. Het COA wil de opvang verlengen met bij voorkeur twee jaar en uitbreiden naar 630 opvangplaatsen.

In december 2021 sloot de gemeente een overeenkomst met het COA voor de opvang van maximaal 500 asielzoekers, voor één jaar. De opvanglocatie opende in februari 2022 de deuren na een korte verbouwing van de voormalige gevangenis. In eerste instantie had het COA gevraagd om een opvanglocatie voor 750 asielzoekers, dit aantal vond de gemeenteraad te hoog. Ook werd door de gemeente bedongen dat de helft van de asielzoekers statushouders zouden zijn, de andere plaatsen waren voor evident kansrijke asielzoekers. Er zouden geen alleenstaande minderjarige vreemdelingen opgevangen.

Evaluatie opvang

Tegelijk met het verzoek van het COA is ook de evaluatie van de opvang in het eerste half jaar beschikbaar. Uit deze evaluatie blijkt dat er weinig tot geen klachten zijn binnen gekomen over de opvang. Vanuit de omgeving komen geen signalen binnen dat de veiligheid of leefbaarheid sinds de komst van de noodopvang is verslechterd. Het veiligheidsoverleg is – wegens gebrek aan bespreekpunten – verlaagd naar eens in de 6 weken.

Al voordat de opvanglocatie de deuren opende is een overlegcommissie gestart met vertegenwoordigers uit de omgeving, het COA, de wijkagent, de wijkregisseur en de gemeente. Zij onderhouden het contact met de omgeving van de opvanglocatie en vangen signalen op. De wijkregisseur houdt doorlopend vinger aan de pols en hoort met name positieve signalen uit de wijk, zoals meer klandizie bij winkels, bewoners die workshops aanbieden op de locatie, gezamenlijke sportactiviteiten en feesten (iftar) en een bewoner die exposeert in kunstgarage Franx.

 

Vervolgproces

Het verlengen van de overeenkomst met het COA is een bevoegdheid van het college, maar omdat dit de hele gemeente aangaat, wil het college niet zelf hierover beslissen. Het verzoek van het COA wordt daarom met de gemeenteraad besproken, zodat zij wensen en bedenkingen kunnen meegeven.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-