20220903 Museum de Voorde in Actie GVW 4665Zaterdagmiddag was het museum actie dag bij museum de Voorde. Een strijdvaardig tegengeluid tegen het voornemen van het college om de subsidie aan het museum te stoppen. Bezoekers hadden die dag gratis toegang tot het museum. Directeur Hans van de Bunte hield 2 min voor 12 een toespraak.

Naast de bezoekers waren er ook veel mensen speciaal naar het museum gekomen om het museum te steunen waaronder politieke partijen en andere culturele instellingen. Onbegrip heerst niet alleen onder de steunbetuigers, maar ook bij de vele vrijwilligers die het museum draaiende houden. Hans van de Bunte sprak in zijn toespraak over het belang van het Zoetermeerse erfgoed.

Eigen graf graven

20220903 33811De grootste verontwaardiging lag bij de brief van de gemeente die het Museum op 1 september ontving. Hans van de Bunte: “In de brief wordt gevraagd of we de spullen bij elkaar willen sprokkelen om ons eigen graf te graven. En het verzoek om uit te leggen wat de consequenties van sluiting zijn en hoe daar mee om te gaan. Graag voor 12 september aanleveren. Onbegrijpelijk dat de gemeente zelf niet beseft wat de consequenties van sluiting van het museum, het enige museum van Zoetermeer, allemaal teweeg brengt.

Hiermee doelt de directeur vooral op al het erfgoed van Zoetermeer dat ooit van het Stadsmuseum, naar Museum de Voorde onder beheer werd gebracht. Wie gaat dit nu beheren en onderhouden? Een vraag die mensen die ooit spullen hebben gedoneerd aan het Stadsmuseum zich ook afvragen, bleek zaterdag. Dat de gemeente het Nationale Videogame museum, de subsidie wil gunnen stuit bij mensen die de Voorde een warm hart toedragen, tegen de borst. “Ik gun het videogamemuseum een plek in de stad, alleen zie ik het meer als een beleving en speelplek, dan een volwaardig museum. Daar is zeker geen plek voor het erfgoed”, vertelt een trouwe bezoekster van de Voorde.

20220903 33832Wild in de stad

Na de toespraak kregen de bezoekers de mogelijkheid om een beeld te krijgen van de nieuwe tentoonstelling.  Bij de tentoonstelling ‘WILD in de stad’ - 60 jaar natuur in Zoetermeer - De Verkiezing'  kon je stemmen op het nieuwe symbooldier van de stad. De 9 hoofdrolspelers uit de nieuwe tentoonstelling worden voorgesteld, waarna je in een stemhokje, je stem mocht uitbrengen.  Bezoekers die vanaf vandaag het museum bezoeken, hun stem uitbrengen en daarna een stem-selfie maken in de selfie-hoek ontvangen, een 2e-bezoeker-gratis kaartje voor de nieuwe tentoonstelling in het najaar.

20220903 Museum de Voorde in Actie GVW 4688 MDe beslissing over Museum de Voorde valt op 12 september als de gemeenteraad dit behandelt.


 Het museum had buiten rondom het museum lint gespannen met daaraan vast pagina's vol enthousiaste reacties van bezoekers.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-