CV ketel copy

De lezing met de titel: ‘help, mijn cv-ketel is stuk, wat nu?’ op 19 september gaf de aanwezigen vele tips en inzichten over duurzame energie. De lezing werd georganiseerd door de BVVL, de Belangen Vereniging Verduurzamen Landenbuurt, de spreker tijdens deze lezing was Peter van Oppen.

Peter van Oppen is adviseur, manager en projectleider op het gebied van energie-transitie en tevens vrijwilliger bij de Duurzame Energiecoöperatie Zoetermeer(DEZo). Hij sprak de circa 40 geïnteresseerden toe en gaf aan, dat als je over verwarming nadenkt, je bij het begin moet beginnen. En dat is in je huis zorgen voor een goede isolatie en ventilatie. Bij de keuze van je kachel moet je daarop aansluiten.

CV Ketel 2Verbod op aanschaf cv-ketel vanaf 2026

Vanaf 2026 is het bij het vervangen van de cv-ketel verplicht deels elektrisch te gaan verwarmen. Dit kan worden gerealiseerd door naast de cv-ketel een warmtepomp te plaatsen. De warmtepomp levert dan de meeste warmte. Bij extreme koude wordt de cv-ketel ook ingeschakeld. De combinatie van cv-ketel en warmtepomp wordt hybride warmtepomp genoemd.

Praktijk 

Aan de hand van een praktijkvoorbeeld liet van Oppen zien wat de kosten van de verschillende alternatieven waren. En vergeleek een gasketel met een elektrische kachel, een hybride warmtepomp, een lucht warmtepomp en een bodem warmtepomp. In het voorbeeld kwam de lucht warmtepomp er het beste uit.

Elke situatie moet op zich bekeken worden. Het is daarbij belangrijk ook naar andere aspecten te kijken, bijvoorbeeld naar de mogelijkheid voor het koelen van de woning, geluidshinder, de mate waarin je onafhankelijk wordt van gas en de impact op het milieu mee te nemen.

Samenwerken

Als laatste tip gaf Van Oppen mee te proberen samen te werken met anderen, zodat je korting bij de leverancier kan bedingen. En de kosten voor vergunningen, zoals bijvoorbeeld onderzoek naar vleermuizen kan delen. Daarna was er een geanimeerde discussie, waarbij ingegaan werd op veel praktijksituaties.

Help: ik kan de energierekening niet betalen

De BVVL organiseert dit najaar 4 lezingen, De volgende lezing is op maandag 24 oktober om 20.00 uur in de Atriumzaal bij de Kapelaan van de Nicolaaskerk. Het onderwerp is dan: ‘Help, ik kan mijn energierekening niet betalen, wat nu?’.  De toegang is gratis.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

 

-advertenties-

-goede doel-