DCIM\100MEDIA\DJI_0109.JPGDe glazen kap van de Mandelabrug wordt met spoed verwijderd, maandag 5 december wordt al begonnen met de voorbereidende werkzaamheden. Het weghalen van de kap is slechts de eerste stap, experts onderzoeken ondertussen of het mogelijk is de brug te behouden met een ondersteuningsconstructie.

In spoedoverleg heeft het college van Zoetermeer dit weekend een aantal beslissingen genomen over de Mandelabrug. De brug blijft in ieder geval voorlopig gesloten.
Experts hebben de situatie beoordeeld en zien geen probleem om de wegen onder de brug open te houden voor verkeer. In principe zou de brug volgens Rijkswaterstaat, ProRail en de TU Delft ook door voetgangers en fietsers gebruikt kunnen worden, maar moeten er wel zo snel mogelijk maatregelen genomen worden om de brug veilig te houden.

 

Kou verergert scheuren

Uit het voorlopig advies blijkt dat vooral langdurige kou ervoor kan zorgen dat de scheuren groter worden. In de komende maanden is hier meer kans op, daarom wordt er op de scheuren een alarmeringssysteem geplaatst dat alarm slaat bij verandering van de situatie. Bij verergering van de scheuren worden onmiddellijk Rijkswaterstaat en alle andere partijen gewaarschuwd.

 

Opties voor de brug

Op korte termijn wordt de kenmerkende glazen constructie van de Mandelabrug verwijderd. Maandag 5 december begonnen wordt begonnen met de voorbereidende werkzaamheden, zoals het verwijderen van de verlichting en dergelijke.
De meest waarschijnlijke optie daarna is dat de brug compleet wordt ontmanteld, wat betekent dat na de kap ook de vloerdelen worden verwijderd. De mogelijkheid om de kap eraf te halen en vervolgens de brug met een andere constructie veilig te houden wordt nu met spoed onderzocht.

 

Tijdelijke verbinding

In samenwerking met ProRail en Rijkswaterstaat wordt een tijdelijke verbinding tussen Rokkeveen en Centrum en een tijdelijke ontsluiting van NS-station Zoetermeer, HTM-station Driemanspolder en de bushalte bij de Nelson Mandelabrug gemaakt. De NS zet nu al busjes in om reizigers te vervoeren.

Ook wordt er versneld een procedure opgestart voor het ontwerpen en realiseren van een nieuwe brug over de A12 en de Zuidweg.

Lees ook: https://www.zoetermeeractief.nl/nieuwshome/actueel/24168-mandelabrug-per-direct-gesloten-vanwege-scheurgevaar

-advertenties-

-goede doel-