Mandelabrug 1Vanochtend zijn de werkzaamheden voor de verplaatsing van de brugdelen van de Nelson Mandelabrug van start gegaan. Gedurende de komende uren zal het betreffende deel omhoog worden geduwd, waarna het gedeelte van de brug boven de A12 zal worden weggereden.

Het brugdeel boven de A12, dat ongeveer 800 ton weegt, wordt opgetild en naar de zijkant vervoerd door twee speciale voertuigen met samen ongeveer 200 wielen eronder. Daar bovenop wordt een stalen constructie gebouwd waar het brugdeel op komt te liggen. Deze totale constructie weegt ongeveer 200 ton.

Mandelabrug 3Wethouder Marijke van der Meer: “Bij elkaar moet ongeveer een miljoen kilo over de A12 rijden. Daarom werd de A12 eerst verstevigd en met platen beschermd. Wanneer alles klaar is wordt de A12 weer in originele staat teruggebracht en worden ook de middenberm en de vangrails weer teruggezet.”

Projectmanager Mandelabrug Dennis Dierikx: "Dit is voor ons ook een spannend moment, dit maak je niet vaak mee! Maar alles is tot in de puntjes uitgerekend en nagekeken, dus we vertrouwen er volledig op dat het helemaal goed zal gaan. We zijn er trots op dat zoveel verschillende bedrijven op het gebied van constructie hieraan mee werken om dit project tot een goed einde te brengen."

Het eerste deel van de werkzaamheden is het spannendste, dan moet de brug ongeveer 8 meter precies recht naar voren worden gereden. Als er ook maar een centimeter naar links of rechts wordt afgeweken, komt het brugdeel klem te zitten. Gelukkig ging alles goed en kwam de brug iets over 13 uur in beweging om naar de plaats langs te A12 te worden gereden. Daar zal de brug uit elkaar worden gehaald.

 Foto's: Rita Soutendijk, Zoetermeer Actief

Foto 1: De brug, vanochtend vroeg.
 Foto 2: De stellage die de brug iets omhoog duwt en weg rijdt staat klaar.

 Mandelabrug 3 copy  Mandelabrug 4
 Foto 3: De brug is opgetild Foto 4: Er komt beweging in
 Mandelabrug 6  Mandelabrug 7
 Foto 5: De brug wordt verplaatst.  Foto 6: de vooruitgang is duidelijk te zien
Mandelabrug 8 Mandelbrug 9
Foto 7: de brug is bijna vrij Foto 8: het brugdeel is los
Mandelabrug 9 Mandelabrug 10
Foto 9: onderweg naar de plaats van bestemming Foto 10: hier wordt de brug neergezet
Mandelabrug 11 Mandelabrug 12
Foto 11 en 12 : de brug bereikt de plaats van bestemming  

 

 

 

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

 

 

-advertenties-

-goede doel-