Willeke Mertens is geen nieuwe wethouder in Zoetermeer, ze werd in juni 2022 beëdigd, na de verkiezingen. Toch kennen nog niet veel Zoetermeerders haar als wethouder: een week na de beëdiging kreeg Mertens de diagnose longkanker en startte voor haar een jaar van behandelingen en herstel.

Wethouder Willeke Mertens. © Nico Schouten - Zoetermeer 31 augustus 2023 - Foto Nico SchoutenDoordat Willeke Mertens voor langere tijd uit viel als wethouder, stapte Wim Blansjaar in als tijdelijk vervangend wethouder.
Willeke Mertens: “Het was een hele schok om er al zo snel uit te moeten. Het was een pittig jaar, maar ik ben een positief mens en ga altijd uit van de mogelijkheden. Ik ben vol goede moed het behandelproces ingegaan en heb er samen met de artsen alles aan gedaan om te herstellen.”
De conditie moest wel weer helemaal opgebouwd worden, maar inmiddels voelt Mertens zich weer fit en is de kracht terug gekomen. “Ik loop ook weer rondjes met de WAS, Wijk en Agent Samen. Dat doe ik al jaren in mijn eigen wijk en dat zijn toch al snel rondjes van een paar uur.”

 

Wie is Willeke?

Willeke Mertens omschrijft zichzelf als een echt familiemens. Zij is moeder van drie dochters en heeft twee kleinzonen. Ze is zelfstandig ondernemer en nam het bedrijf van haar man over toen hij overleed. “Altijd hard gewerkt, maar altijd met de familie samen. Na de dood van mijn man, nu 16 jaar geleden, kreeg ik de behoefte om naast het werk meer te doen. Ik wou mijn idealen ook in de praktijk brengen. Toen ik zag dat Wim Blansjaar een eigen partij oprichtte, heb ik me aangemeld. Zo rolde ik de politiek in.”
Ze is recht-door-zee en vind eerlijkheid heel belangrijk. “Je moet de mensen recht in de ogen kunnen kijken, dat is van groot belang. Samenspraak is ook zo’n belangrijk punt. In de politiek is het vaak ‘wij tegen hen’, maar daar ben ik het niet mee eens. Wij met z’n allen, zo moet het gaan, dan krijg je dingen goed voor elkaar.”

 

Keek op de week

Tijdens de hele ziekteperiode heeft Willeke Mertens zoveel mogelijk geprobeerd alle stukken in de raad mee te lezen en bij te blijven. Zelfs vanuit haar ziekenhuisbed keek ze online naar de raadsvergadering. Mertens: “Ik kon niet inschatten hoe lang het zou duren, maar was er vanaf het begin van overtuigd dat ik terug zou komen. Daarom wilde ik zoveel mogelijk op de hoogte blijven. Vrijwel elke week kwam Wim Blansjaar langs voor de ‘Keek op de Week’, dan namen we samen alle belangrijke punten door.”
Veel steun had Willeke aan alle berichtjes en bloemen die ze tijdens haar ziekte kreeg. “Al die betrokkenheid geeft je een extra boost om het vol te houden. Ik kreeg ook van mensen niet één keer een kaartje, maar regelmatig, dat was heel fijn.”
Willeke Mertens stond afgelopen jaar noodgedwongen aan de zijlijn, maar bleef toch steeds heel betrokken bij de politiek. Mertens: “Nooit afstand gevoeld, omdat ik me altijd heel verbonden heb gevoeld met het werk als wethouder. Op een gegeven moment merkte ik gewoon dat ik opknapte en mijn energie weer terug kreeg. Toen kreeg ik er ook vertrouwen in dat ik weer het werk kon oppakken.”

Heel veel plannen

De vele plannen die Willeke Mertens had moesten een jaar wachten, maar nu zit de wethouder vol energie om de plannen te gaan uitvoeren. “In onze eerste verkiezingsronde heb ik heel hard gepleit voor het nieuwe zwembad, ik vind het fantastisch om te zien dat dat straks ook echt open gaat.
Uit mijn eigen portefeuille ga ik onder andere het afval dossier aanpakken, hier gaan we een burgerberaad voor organiseren. Samen met de inwoners moeten we bepalen hoe we hierin verder gaan. Ik hoop hierin een bruggetje te kunnen maken tussen de politiek en de inwoners.”
Ook het afvalbeleid, het erfgoed en de geschiedenis van de stad zal de komende tijd de aandacht vragen van de wethouder. Net als ontmoeten en verbinden, wat een belangrijk uitgangspunt is voor Willeke Mertens.

Elke dag het Zoetermeerse nieuws in uw mailbox? Blijf op de hoogte van het laatste Zoetermeerse nieuws en meldt u aan voor onze nieuwsbrief!

zoetermeeractief.nieuwsbrief

-advertenties-

-goede doel-