django reinhardtrodeU heeft zich vast wel eens afgevraagd waarnaar een straatnaam vernoemd is of wat de betekenis is. In onze vaste rubriek ‘Straat in beeld’, hebben wij dit voor u uitgezocht. Deze week: Django Reinhardtrode in Buytenwegh.

Django Reinhardtrode is een straat in Buytenwegh met drieënveertig adressen. De huizen dateren van 1979.

 

 Django Reinhardtrode Jeroen Stahlecker 1 van 4  Django Reinhardtrode Jeroen Stahlecker 3 van 4

Django Reinhardt

Django Reinhardt Gottlieb 07301Deze straatnaam verwijst naar Jean Baptiste (Django) Reinhard. Django komt uit België en leefde tussen 1910-1953. Hij was een Sinti-gitarist met een voorliefde naar jazz. Hij maakte gipsyjazz en hij heeft dit op de kaart gezet. In België wordt hij beschouwd als één van de grootste jazzmusici van het land.

Django werd geboren te Liberchies, België en groeide op in een woonwagenkamp in Parijs. Django leerde op het kamp samen met zijn broertje gitaar, banjo en viool spelen, ze volgden nooit muzieklessen. De broers hadden veel talent, traden regelmatig op in Parijs en hebben deelgenomen aan Bals musettes. 

Op 26 oktober 1928 raakte Django verminkt door een brand, waarbij zijn linkerhand verminkt raakte. Hij kon bijna niet meer gitaar spelen, maar hij gaf niet op en ontwikkelde zijn eigen stijl op de gitaar: de jazz manouche. Django was virtuoos in improvisatie en zijn spel kenmerkte zich door emotie en was snel en ontspannen tegelijk. Hij leerde nooit noten lezen, anderen noteerden de muziek die hij componeerde.

Django overleed jong, op 43-jarige leeftijd in 1953 te Samois-sur-Seine aan een hersenbloeding.

Er worden op meerdere plekken 'Django Reinhardt-festivals' gehouden ieder jaar. Voor veel mensen in jazz is Django Reinhardt een voorbeeld. Django's muziek is ook terug te zien in films, waaronder The Matrix (1999), The Aviator (2004) en Chocolat (2001). Zijn muziek komt ook voor in de soundtrack van videogames, zoals ‘Mafia’ (2002) en ‘Bioshock’ (2007). 

 Tekst: Renaldo Korst
Foto's straat: Jeroen Stahlecker

 Zie voor een overzicht van alle straten: Straat in beeld

 

wegstapelplein

 

Hier vindt u het complete overzicht van alle straatnamen die op Zoetermeer actief aan bod zijn geweest. De straatnamen zijn gesorteerd per wijk zodat u ze gemakkelijk terug kunt vinden!

Overzicht straat in beeld

-goede doel-