weer archief

 • Met boterzacht weer luidt december 2021 uit

  DSC03230a wDe eerste wintermaand leverde af en toe wat vorst op, maar was per saldo erg zacht. Vooral de laatste paar dagen droegen bij aan het (record)warme decemberweer.

 • November gaf winters voorproefje

  DSC02777a wDe gemiddelde temperatuur lag in de laatste herfstmaand op een normaal niveau. Maar in en rondom het laatste weekend werd het een paar dagen flink koud met zelfs wat natte sneeuw. Is dit een voorbode van echt winterweer in december?

 • Oktober was in Zoetermeer kletsnat

  DSC02757b wZoetermeer deed weer eens zijn naam als natste stad van Nederland eer aan. De voorbije wijnmaand kreeg met name op de 6e te maken met een enorme bak regen. Oktober begon herfstachtig met in de eerste week bijna dagelijks regenval hoewel de temperatuur met rond de 15 graden best aardig was.

 • September verblijdde ons met fraai nazomerweer

  DSC02513a wOndanks een herfstig slot blonk de eerste herfstmaand als geheel uit door rustig en warm weer. Dat maakte nog veel goed van het tot dan toe tegenvallende ‘warme seizoen’ dat van april tot en met september duurt.

 • Augustus liet de (hoog)zomer schieten

  weer augustus3Net als juli bracht de voorbije oogstmaand augustus zeer gematigd zomerweer. Desondanks was de zomer als geheel, dankzij een recordwarme juni, aan de warme kant.

 • Juli haalde in Zoetermeer uit met een wolkbreuk

  DSC02347a wDe tweede zomermaand van 2021 was tamelijk ondermaats qua warmte en zonneschijn. Wat neerslag betreft zullen velen zich de voorbije hooimaand herinneren in verband met rampzalige overstromingen in (Belgisch en Nederlands) Limburg en de Duitse Eifel.

 • Juni 2021 was record-warm

  DSC02286a wNa een paar veel te koude lentemaanden verblijdde de voorbije rozenmaand ons met warmte en zon. Vooral de eerste twee en een halve week was het prachtig zomerweer. Ondanks een paar dips later in de maand was het de warmste juni sinds het begin van de officiële metingen die in 1901 is gestart.

 • Mei 2021 had herfstachtige trekjes

  DSC02078a wOndanks een fraai slot viel de laatste lentemaand erg tegen. Door de vele regen en wind had de bloeimaand meer weg van een herfstmaand. Ook de lage temperaturen droegen bij aan dit ondermaatse weerbeeld.

 • Veel zon maakt nog wat goed van te koude april

  DSC01993a wWe moeten 35 jaar terug in de tijd gaan voordat we een aprilmaand tegenkomen die kouder was dan die van 2021. Soms hadden we zelfs een compleet winters weerbeeld, maar gelukkig deed de zon ook goed haar best in de voorbije maand.

 • Zomers slot maart 2021: eind goed al goed!

  DSC01915a wEen stralend en warm slot heeft de eerste lentemaand van een koud imago afgeholpen. Bijna 3 weken lang hadden we namelijk van doen met kil en somber weer. Maar vooral de laatste dag pakte maart uit met ruim 24 graden in onze stad en in Limburg werd zelfs een landelijk warmterecord gescoord (26,1).

 • Februari was een achtbaan met ijskou én lentegekte

  DSC01858a wDe laatste wintermaand van 2021 was er eentje die we niet licht zullen vergeten! Na jarenlang wachten hadden we eindelijk weer eens een week écht winter- en schaatsweer, maar ook nog eens een spectaculaire reeks ‘lente’ dagen.

 • Januari 2021 bracht beetje sneeuw

  DSC01836a wHeel 2020 bleef het in Zoetermeer sneeuwvrij en dus is het al heel wat dat op één januaridag in 2021, te weten zaterdag de 16e, sneeuwvlokken neerdwarrelden in onze stad. De sneeuwpret duurde maar even want de volgende ochtend was het sneeuwdekje al weer weggesmolten.

 • December was vrij zacht, nat en somber

  DSC01753a wDe voorbije kerstmaand kenmerkte zich door meestal bewolkt weer en veelvuldige regen. Hoewel het er in het begin van de maand even naar uitzag dat december koud zou gaan uitpakken bracht een erg zachte fase daarna grote verandering in het weerbeeld.

 • November begon lenteachtig en eindigde koud

  DSC01732a wOndanks een kil slot was de laatste herfstmaand per saldo erg zacht. Over het algemeen was het rustig weer waarbij de zon vaak scheen en er niet veel regen viel. In de eerste twee dagen van de voorbije maand werd warme lucht uit het verre zuiden aangevoerd.

 • Oktober dook diep het herfstweer in

  DSC01657a wNadat de eerste herfstmaand september vooral zomerse trekken had, bracht oktober ons onvervalst herfstweer. De zon verschool zich vaak achter dikke wolken waaruit dikwijls ook overvloedige regen viel.

 • September glorieerde door een stralend nazomertje

  DSC01561a wDe eerste herfstmaand ontpopt zich in het nieuwe klimaat steeds meer als een (na)zomermaand. Zo scheen rond het midden van de maand de zon uitbundig en vestigde de fruitmaand nieuwe warmterecords. En het aantal warme dagen (boven 20 graden) was hoog: ongeveer 15 stuks.

 • Augustus verbluft met recordreeks tropische dagen

  DSC01443a wJuni en juli brachten aardig zomerweer, maar geen bijzondere hitte. Dus was het wachten op wat augustus zou brengen. En die pakte uit met een spectaculaire reeks tropische (30+) dagen. Nu hebben we alweer drie jaar achtereen unieke weerrecords te pakken.

 • Koele juli revancheert zich met warm slot

  DSC01052a wNa een recordzonnig voorjaar en een warme junimaand bracht juli grotendeels matig zomerweer. Zo haalden we op ongeveer de helft van het aantal julidagen niet eens de 20 graden. Dat zijn we van juli na de grote hitte in vooral 2018 en 2019 niet meer gewend!

 • Juni 2020 was kletsnat en warm

  DSC00404b wAfgelopen juni bood een wisselend weerbeeld en in lijn met de klimaatverandering zagen we deze maand in Zoetermeer grote extremen. In onze regio viel namelijk zeer veel neerslag maar dat weerhield de rozenmaand er niet van warm en zonnig te worden.

 • Mei bezegelt bizar zonnige lente

  bloem1Het kan niet op! Na een stralend slot van maart en een super-zonnige april voltooit mei met opnieuw extreem veel zon een kunststukje. De lente van dit jaar verpulvert namelijk het bestaande zonnerecord.

Pagina 1 van 4

-goede doel-